A Marine Villa

This is a design for a highly contemporary seaside villa on an astonishing site on the South coast, in the New Forest.

Under construction in 2023-4, the building is conceived as a simple, timber-framed, single storey pavilion, which has a very simple plan form designed to take advantage of amazing views over the Solent. The underlying plan and elevations have a powerful classical proportioning system.  Walls are clad in oak shingle and to the rear of the house is a brick-walled garden courtyard to provide warmth and shelter against coastal breezes.

Our initial design for the site is shown below.  Originally, our clients wanted a classical building, and we designed a carefully-considered Marine Villa based on an extremely authentic study of John Nash’s Italianate villas, with particular reference to Cronkhill, on the Attingham Estate, now owned by the National Trust.  After a period of real reflection, the owners decided they wanted to live in a much more contemporary building and we were thrilled that they trusted us with the design of the second proposal for the site.

The former house on the site was a 1930s seaside bungalow and we worked closely with planning officers in the National Park in designing both iterations of the building.

Details

Location
New Forest National Park

Date
2019

A Marine Villa